Aloita harrastus


Aloittaminen LHR:ssa on helppoa, ja olet tervetullut liikkumaan kanssamme luonnossa.

LHR järjestää keväästä syksyyn viikottain iltarasteja ja suunnistuskouluja, joissa niin aikuiset kuin lapset pääsevät tutustumaan suunnistuksen perusteisiin. Voit harrastaa omaan tahtiisi tai haastaa itsesi kilpailullisempaan suoritukseen.

Iltarasteilla on eripituisia reittejä; lyhyet radat ovat yleensä aloittelijoille, pidemmät enemmän suunnistaneille. Tarvitset vain liikkumiseen sopivat kengät, säänmukaiset vaatteet ja halun olla luonnossa.

Liittyminen Lounais-Hämeen Rastin jäseneksi

Lounais-Hämeen Rasti järjestää suunnistuksen harrastus- ja kilpailutoimintaa Forssan, Tammelan, Jokioisten, Humppilan ja Ypäjän alueilla.

Liity jäseneksi

Lounais-Hämeen Rastin jäsenpalvelut ovat Suomisportissa. Klikkaa linkkiä ja liity mukaan hyvään seuraan.

Jäsenasioissa apunasi toimii Katja Ahti.

Jäsenmaksut

  • 15-vuotiaat ja vanhemmat 35 euroa / vuosi
  • 14-vuotiaat ja nuoremmat 10 euroa / vuosi

Jäsenmaksun maksu hoituu turvallisesti ja kätevästi Suomisportissa oman verkkopankkisi kautta. Saat tiedon sähköpostiisi, kun jäsenmaksu on maksettavissa.

Jäsenedut

Lounais-Hämeen Rastin jäsenenä

  • suunnistustaitoa ja kuntoa seuran harjoituksista
  • alennus iltarastien kausikortista
  • jäsentenvälisiä kilpailuja
  • mahdollisuus ostaa seuran edustusasuja
  • jäsentiedotteet sähköpostiin
  • suunnistusyhteisön tuki
  • mahdollisuus osallistua seuran muuhun toimintaan

Jäsenenä voit osallistua kansallisiin kilpailuihin ja saada seuralta tukea:

  • Seura maksaa 50 % jäsenten kilpailumaksuista Suomen Suunnistusliiton järjestämissä kilpailuissa. Yli 18-vuotiailta jäseniltä edellytetään osallistumista seuran talkootyöhön, ellei urheilijasopimuksessa muuta sovita. Ilmoitettujen, mutta osallistumatta jääneiden kilpailujen osalta jäsen maksaa ilmoittautumismaksut itse.
  • Ilmoittautumismahdollisuus kilpailuihin Irman kautta
  • Osallistumismaksujen omavastuuosuuden perintä kahdesti vuodessa: keväällä ja syksyllä

Jäsenyyden muodot

Seuran jäsenenä voi olla samalla jäsenmaksulla

  • kannattavana/tukevana jäsenenä
  • osallistuvana jäsenenä
  • toimivana jäsenenä

Mitä varusteita tarvitsen iltarasteille?

Vaatteet ja kengät: Säänmukaiset vaatteet ja pitäväpohjaiset kengät ulkoiluun vaihtelevassa maastossa.

Kartta: Kartan saa toimitsijalta ilmoittautumisen yhteydessä. Mallikartat esillä toimitsijoiden läheisyydessä.

Karttamuovi: A4-kokoinen väritön ja kirkas muovitasku, joka suojaa karttaa kastumiselta ja rypistymiseltä.

Kompassi: Oma levy- tai peukalokompassi. Iltarastien toimitsijoilta voi vuokrata levykompassin.

Emit-kortti: Sähköinen suorituskortti, joka tallentaa suuunnistukseen käytetyn ajan ja käynnit rasteilla. Oma tai toimitsijoilta vuokrattu kortti.

Puhelin: Saa olla mukana iltarasteilla.


Mitä se maksaa?


Löydät iltarastien hinnaston iltarastikalenterin yläosasta. Voit maksaa osallistumisen joka kerta erikseen tai ostaa sarjakortin. Maksuvälineenä käy pankkikortti tai käteinen. Monet työnantajat tukevat henkilöstönsä osallistumista iltarasteille, jolloin voit maksaa Edenredillä, Epassilla ja Smartumilla. LHR:n jäsenenä maksat iltarastien kausikortista vain 60 euroa.


Milloin ja kuinka usein?


Lounais-Hämeen iltarastien kausi alkaa huhtikuun puolivälissä ja kestää syyskuun puoliväliin. Iltarasteja järjestetään kauden aikana joka tiistai-ilta, ja reitille voi lähteä klo 17:00–19:00 välisenä aikana. Jokainen iltarastitapahtuma järjestetään eri sijainnissa.


Entä sää?


Sää ei ole syy perua tapahtumaa. Tärkeintä on varustautua sään mukaisesti. Muista karttamuovi etenkin kostealla kelillä.


Mitä minun pitäisi pukea suunnistukseen?


Käytä säänmukaisia liikuntavaatteita ja pitäväpohjaisia kenkiä, jotka sopivat maastossa kulkemiseen. Aloittelijoille riittävät tavalliset lenkkarit tai maastojuoksukengät. Edetessäsi voit harkita suunnistuskenkiä, jotka tarjoavat paremman pidon epätasaisessa maastossa. Pitkät hihat ja lahkeet tai sukat suojaavat mahdollisilta naarmuilta. Suunnistusvaatteita voi hankkia esimerkiksi Suunnistajan kaupasta.


Miten luen karttaa ja käytän kompassia?


LHR järjestää kauden aikana suunnistuskursseja, joilla opit kartanlukemisen ja kompassin käytön perusteet. Saat ohjeita kartan suuntaamiseen, karttamerkkien tunnistamiseen ja reitin suunnitteluun. Taitoja voi harjoitella iltarastien eri radoilla. Iltarastien toimitsijat nevovat sinua mielellään. Älä epäröi kysyä!


Mitä tapahtuu, jos eksyn tapahtuman aikana?


Jokainen eksyy joskus—niin aloittelija kuin kokenutkin suunnistaja—mutta se on osa seikkailua. LHR:n tapahtumissa turvallisuus on etusijalla. Lähdössä ilmoittaudut maastoon lähtijäksi ja suunnistuksen jälkeen ilmoittaudut takaisin maaliin, jotta ketään ei jää matkalle. Lähdöstä voit ottaa toimitsijan puhelinnumeron siltä varalta, että tarvitset apua reitillä. Jos huomaat olevasi eksyksissä, hengähdä hetki ja yritä kartoittaa sijaintisi, etsi lähistön maamerkkejä. Pyydä rohkeasti apua muilta suunnistajilta tai tapahtuman järjestäjiltä.


Kuinka kauan suunnistusreitillä menee aikaa?



Huomaa, että maastossa kulkeminen on yleensä hitaampaa kuin tietä pitkin. Radan suorittamiseen kuluva aika riippuu radan pituudesta, vaikeusasteesta ja kulkunopeudestasi. Useimmissa LHR:n tapahtumissa on tarjolla kolme tai neljä erilaista rataa. Lyhyemmät radat ovat tyypillisesti noin 2 km ja voivat kestää noin 20 minuutista tuntiin, riippuen siitä, käveletkö vai juoksetko, ja kuinka löydät oikeat rastit. Pitkät radat, jotka vaihtelevat 5–7 km välillä, voivat kestää tunnin tai useammankin tunnin, riippuen radan haasteellisuudesta. Jokaiselle löytyy sopiva vaihtoehto aloittelijoista kokeneisiin suunnistajiin.


Tietoa suunnistuksesta


Suunnistus harrastuksena

Suunnistus on monipuolinen harrastus, joka ylläpitää ja kehittää sekä kuntoa että ongelmanratkaisu- ja päättelytaitoja.

Suunnistusrata rasteineen on painettu valmiiksi karttaan. Suunnistajan tehtävänä on käydä rastikohteilla radan mukaisessa järjestyksessä. Maastossa kulkemista ohjaavat suunnistajan kartanlukutaito ja sopivien reittien valinta suuntavaistoa tai kompassia apuna käyttäen. Suunnistustapahtumissa ja -kilpailuissa rasteilla käyminen osoitetaan leimauksella. Sähköinen Emit-leimausjärjestelmä mittaa myös radan kulkemiseen käytetyn ajan.

Suunnistusta voi harrastaa sekä kunto- että kilpasuunnistuksena. Suomen Suunnistusliiton lajeina ovat suunnistus, hiihtosuunnistus, pyöräsuunnistus sekä tarkkuusssuunnistus.

Lisäksi voi harrastaa esim. rogainin-suunnistusta.

Pääosin suunnistusradat kulkevat metsäisissä maastoissa, mutta sprinttisuunnistuksen radat sijoittuvat rakennettuun ympäristöön. Viime vuosina erilaiset sisäsuunnistustapahtumat ovat yleistyneet etenkin talvikaudella.

Suunnistus on kehittynyt sotilaskoulutusharjoituksesta maailmanlaajuiseksi urheilulajiksi ja vapaa-ajan harrastukseksi.


Miksi suunnistus sopii kaikille ikäryhmille ja kuntotasoille?

Yksi suunnistuksen suurimmista vahvuuksista on sen sopivuus kaikenikäisille ja -kuntoisille. Suunnistus on pääosin yksilölaji, mutta siihen kuuluvat myös joukkueina kilpailtavat viestit. Harrastetasolla suunnistusradalle voi lähteä yhtä hyvin yksin kuin yhdessä ystävän tai vaikka koko perheen kanssa. Suunnistus onkin erinomainen perheliikuntalaji sekä eri sukupolvia yhdistävä laji.

Parhaat edellytykset suunnistustaidon kehittymiselle on, mitä varhaisemmassa vaiheessa lajin aloittaa. Suunnistuksen voi aloittaa kuitenkin missä iässä tahansa. Myös kilpasuunnistuksen voi hyvin aloittaa aikuisiällä.

Suunnistustapahtumissa, esim. iltarasteilla, on yleensä valittavana eripituisia ja vaikeustasoltaan erilaisia ratoja. Näin suunnistuksesta saadaan sopivan haasteellista ja elämyksiä antavaa jokaiselle. Suunnistuskilpailuissa on nuorimmille osallistujille suunnattuja rastireittejä (RR-rata), jossa maastoon vedetty nauha ohjaa suunnistajaa kulkemaan oikeaa reittiä. Saattajasarjoissa aikuinen voi olla pienen kilpailijan mukana maastossa kulkemassa. Iän jo karttuessa veteraanisarjojen matkat lyhenevät aikuisten pääsarjojen haasteellisimpiin ratoihin verrattuina.


Suunnistus lapsille ja nuorille


Suunnistus on loistava harrastus lapsille ja nuorille, sillä se yhdistää liikunnan, seikkailun ja arvokkaat elämäntaidot. Se kehittää keskittymiskykyä, sinnikkyyttä, ongelmanratkaisutaitoja, avaruudellista hahmottamista ja monilukutaitoa. Suunnistus vahvistaa toiminnanohjausta, itsenäisyyttä ja itseluottamusta. Liikkuminen luonnossa antaa elämyksiä ja kokemuksia luonnon monimuotoisuudesta ja sen lainalaisuuksista.

Liikkuminen ulkoilmassa parantaa paitsi kuntoa ja kestävyyttä mutta myös unen laatua.

Yhdessä muiden kanssa tai viestijoukkueessa suunnistaminen tukee tiimitaitoja ja yhteisöllisyyttä. Suunnistaessa kaikki pääsevät liikkumaan, eikä kukaan jää vaihtopenkille istumaan.

Nämä kaikki tukevat lasten ja nuorten yleistä kehitystä sekä myös koulunkäyntiä ja yleisiä opiskeluvalmiuksia.


Suunnistus aikuisille


Suunnistus ylläpitää ja kehittää kuntoa monipuolisesti. Liikkuminen vaihtelevissa suunnistusmaastoissa vahvistaa tasapainoa ja ketteryyttä. Kartan lukeminen, reittien suunnittelu sekä rastien etsiminen luovat liikuntasuoritukseen vaihtelevuutta ja mielekästä haastetta. Erilaiset maastot, vuodenaikojen kierto, kasvit, tuoksut, valot ja varjot, eläimet, marjat ja sienet luovat elämyksiä jokaiselle suunnistuskerralle. Oikean rastin löytäminen on aina palkitsevaa kokeneelleekin suunnistajalle.

Eripituiset ja -tasoiset suunnistusradat mahdollistavat harrastamisen sopivalla tasolla. Suunnistusradan voi kulkea itselleen sopivalla nopeudella, riippuen siitä haluaako suoritukselta enemmän fyysistä haastetta vai haluaako rentoutua luonnossa rauhassa kulkien.

Suunnistamaan voi lähteä yksin tai yhdessä ystävän kanssa. Se sopii erinomaisesti myös perheen yhteiseksi harrastukseksi, jossa vanhemman ei tarvitse jäädä kuskin tai katsojan osaan. Suunnistaessa pääsee osallitumaan myös itse. Suunnistus tarjoaa virkistävän tauon arjen stressistä.