Tietoa meistä

Lounais-Hämeen Rasti on vuonna 1962 perustettu suunnistuksen erikoisseura, jonka kotipaikka on Forssa ja toiminta-aluetta lisäksi Tammela, Jokioinen, Humppila ja Ypäjä. Jäsenmäärä on noin 140. Seura on monipuolinen suunnistusseura, jonka toiminta on vahvaa kaikilla toimialoilla.

Seuran Lounais-Hämeen Rasti 60 vuotta

Lounais-Hämeen Rasti perustettiin marraskuun 15. päivänä vuonna 1962. LHR:n 60-vuotista taivalta juhlittiin Jokioisten Tietotalolla lauantaina 26.11.2022. 

Arvokkaan, mutta lämminhenkisen juhlan alussa kuultiin nykyisen puheenjohtaja Päivi Paijan tervehdys, jonka jälkeen nautittiin monipuolisesta ja maukkaasta juhlaillallisesta, jonka kruunasi upea kakku Lounais-Hämeen Rastin seuralogolla. 

Seuran perustajajäsen, kunniapuheenjohtaja Timo Rapakko muisteli seuran alkuaikoja ja nosti esiin kohokohtia sekä parhaiten menestyneitä rastilaisia vuosien varrelta. 

Neljä kovinta toiminnallista LHR-saavutusta ovat Timo Rapakon mielestä seuraavat: Forssan Lehden iltarastit, Jukka Lankin huippuhiihtosuunnistustiimi, arki-iltojen maailmanhuippukilpailu Kännykkäkisat, sittemmin Forssa Games, sekä nuorison koulutus- ja “hoivajakso” noin vuodesta 1985 noin vuoteen 2005.    

Timo Rapakko esitteli myös yhdeksän “seuran ensimmäistä”, joita ovat:

1. Ensimmäinen Piirin(=alue)mestari Jorma Pelto-Huikko, H18, hiihtosuunnistus 1963

2. Ensimmäinen Suomen mestari Aimo Vähä-Pietilä, H18, suunnistus 1973

3. Ensimmäinen Pohjoismaiden mestari Jukka Lanki, H21, hiihtosuunnistus 1994

4. Ensimmäinen Euroopan mestari Jukka Lanki, H21, hiihtosuunnistus 2001

5. Ensimmäinen Maailmanmestari Erkki Lätti, H75, hiihtosuunnistus, 2004

6. Ensimmäinen Maaotteluvoittaja Asko Vähä-Pietilä, H20, suunnistus 1975

7. Ensimmäinen Maailman Cupin kokonaisvoittaja Raino Pesu, H21, hiihtosuunnistus 1999

8. Ensimmäinen Suomen Ranki -listan ykkönen Asko Vähä-Pietilä, H18, suunnistus 1974

9. Ensimmäinen Maailman Ranki-listan ykkönen Raino Pesu, H21, hiihtosuunnistus 1999

Lisäksi Timo Rapakko totesi Veijo Halosen tehneen vuosina 1967-1970 miesten pääradoilla H21 sellaisen SM-menestyssarjan, jota ei ole Lounais-Hämeen Rastissa tähän päivään mennessä lyöty. Noina vuosina kilpailuissa oli suurten osanottajamäärien vuoksi jopa rajoitus 100 kilpailijaan.

LHR:n perustajajäsenistä elossa ovat Timo Rapakon lisäksi vielä Erkki Lätti ja Eero Liski. Edesmenneitä ovat Veikko Järvinen, Veijo Knuutila, Urpo Matinaro, Helena Mäki, Seppo Mäkinen, Sakari Mäkipää, Pekka Perälä, Risto Vire, Arvo Vähä-Pietilä ja Usko Yli-Jouto. 

Juhlassa seuran entiset puheenjohtajat saivat pyyhkeitä toiminnastaan, mutta tällä kertaa suurella kunnioituksella, sillä heitä muistettiin LHR-kylpypyyhkeillä. Tietotalolla vaikuttavaan riviin asettuivat puheenjohtajat Jorma Saros, Timo Rapakko, Aimo Vähä-Pietilä, Jouko Lindroos, Jorma Lehtimäki, Jaakko Kuusinen ja Päivi Paija. 

Seuran viirillä muistettiin seuraavia ansioituneita suunnistajia ja tärkeitä yhteistyökumppaneita:

Akseli Julkunen, keskimatkan Suomen mestari vuodelta 2015 sarjassa H15

Elmeri Syrjälä, erikoispitkän Suomen mestari vuodelta 2020 sarjassa H16

Niilo Syrjälä, pitkän matkan Suomen mestari vuodelta 2021 sarjassa H20

Erkki Eskelinen, seuran hyväksi tehty työ

Lounaismaan Osuuspankki, merkittävä yhteistyö

Loimi-Hämeen Jätehuolto, merkittävä yhteistyö

Jokioisten Leipä, merkittävä yhteistyö

Suomen Suunnistusliiton pronssisen ansiomerkin saivat Tero Julkunen, Jaakko Kuusinen, Markku Paija, Susanna Rokka, Tarja Simola ja Paavo Vesterinen. 

Suomen Suunnistusliiton pronssisen ratamestariplaketin sai Päivi Paija.

Suomen Suunnistusliiton tunnustusmerkin saivat Katja Ahti, Ari Ilola, Johanna Julkunen, Salla Koskela, Kaisa Kuoppala, Timo Rokka ja Jari Sarvi. 

Juhlapuhujana oli Suomen Suunnistusliiton tapahtuma- ja seurapäällikkö Timo Saarinen, joka muisteli erityisesti vuoden 2003 Kännykkäkisoja, jossa oli itse vahvasti mukana sijoittuen Valkeakosken Hakan edustajana kovatasoisen kilpailun neljänneksi, ja samalla kilpailun toiseksi parhaaksi suomalaiseksi ja parhaaksi suomalaisseuran edustajaksi. Saarinen löysi kuvansa juhlassa esillä olleesta LHR:n leikekirjasta, jossa oli tallessa juttu kyseisestä kilpailusta. Timo Saarinen toi ilmi, että suunnistusseurat ovat uusien haasteiden edessä, koska kilpailijoiden ja seura-aktiivien määrän väheneminen vaikuttaa myös suunnistuksessa. Tekemisen laatu ja tuloksellisuus ovat kuitenkin vahvoja. Saarinen korosti myös suunnistuksen arvoa merkittävänä kuntoliikuntamuotona, joka ansaitsisi nykyistä suurempaa tunnustusta. Timo Saarinen kannusti Lounais-Hämeen Rastia jatkamaan monipuolista suunnistustyötä, elämään hetkessä mukana ja korosti yhteistyön merkitystä sekä oman seuran sisällä että muiden seurojen kanssa.   

Puheenjohtaja Päivi Paija haastatteli upean hiihtosuunnistusuran päättänyttä Salla Koskelaa. Koskela kertoi, kuinka oli aloittanut 7-vuotiaana suunnistuskoulun Päivi Paijan opissa Ypäjällä. Salla Koskelan osaaminen, tahto ja päättäväisyys ei jäänyt jo suunnistuskouluvuosina huomaamatta. Nämä ominaisuudet sekä urheilulle omistautuminen siivittivät Koskelan myöhemmin hiihtosuunnistuksen maailman huipulle. Vaikka kansainvälinen urheilu-ura on Koskelan osalta jo valmis, ei suunnistus ole lahjakkuudelta jäämässä elämästä pois, ehkä ei omaksi iloksi kilpaileminenkaan. Päivi Paija jo kyseli, että onhan Salla Koskela taas mukana Lounais-Hämeen Rastin joukkueessa tulevan kesän Venlojen viestissä. 

Juhlaillan musiikista vastasivat seuran omat suunnistajat Tiuku Suomi ja Hanna Kanasuo. He esittivät upeita lauluesityksiä sekä yhdessä että erikseen. 

Katja Ahdin suunnistusaiheisista lauluista kokoaman potpurin sanoista moni tunnisti omia tuntemuksiaan suunnistuksen iloista ja myös välillä vastaan tulevista pettymyksistä, kun rastit eivät löydykään toivotulla tavalla. Niille oli mukava nauraa yhdessä. 

Johanna ja Tero Julkunen testasivat paikalla olleiden seuratietämystä Kahoot-visalla, jossa voiton vei Tuomas Rokka äitinsä Susanna Rokan edestä. Puheenjohtaja Päivi Paija oli tiukassa kisassa kolmas. Tero Julkunen suunnistutti salaiseen suunnistustehtävään osallistuneita Vihreiden kuulien äärelle. Seuran varapuheenjohtajana Tero Julkunen lausui myös juhlan päätössanat. 

Juhlassa oli esillä LHR:n seura-asuja alkuajoista nykypäivään. Niistä suurin osa löytyi Merja Myllyksen varastoista.  Myllys oli koonnut myös valokuvaesityksen, jonka katselu nosti monelle mieleen hienoja muistoja yhteisistä suunnistusretkistä ja -hetkistä, ja kuvat välittivät juhlayleisölle seuran hyväksi tehdyn talkootyön arvoa. 

Yhdessä tehdyn talkootyön arvoa voi toki mitata rahassa, mutta usein se on turhaa. Kuuluminen suunnistusyhteisöön ja kotiseuraan on antanut monelle mittaamattoman arvokkaita kokemuksia, ikimuistoisia elämyksiä ja tärkeitä ystäviä. Suunnistus on lajina ainutlaatuinen, sillä se yhdistää saman toiminnan äärelle eri sukupolvet. Näin oli myös Lounais-Hämeen Rastin 60-vuotisjuhlassa, joka oli yhteinen niin seuran veteraaneille, nykypäivän kovakuntoisille kilpailijoille, tulevaisuuden lupauksille, itsensä kanssa kilpaa suunnistaville sekä kaikille suunnistuksesta kuntoilumuotona ja luontoliikuntana nauttiville.

Lounais-Hämeen Rasti on ylpeä ja kiitollinen 60-vuotiaasta historiastaan sekä jokaisesta jäsenestään. Kiitos kaikille juhlassa tai juhlahengessä mukana olleille. Tästä jatketaan eteenpäin kohti seuraavia vuosikymmeniä!   

Kuvia Lounais-Hämeen Rastin 60-vuotisjuhlasta tästä. 

(Kuvat Timo Rokka)

Seuran visio

Lounais-Hämeen Rasti on Forssan ja sen ympäristökuntien alueella toimiva suunnistuksen erikoisseura, jonka kolme päävisiota ovat kuntosuunnistus, nuorisotoiminta ja kilpasuunnistus.

  1. Haluamme aktivoida mahdollisimman monia ihmisiä liikkumaan ja nauttimaan luonnosta suunnistaen. Tätä varten järjestämme viikoittaisia iltarasteja huhtikuusta syyskuuhun. Haluamme tutustuttaa suurta yleisöä myös sprinttisuunnistukseen, eli suunnistukseen rakennetussa ympäristössä, kuten kaupungissa. Talvikaudella seurassamme toimii aktiivinen ja yhteisöllinen talviharjoitteluryhmä, jonka tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää suunnistuskuntoa.

2. Haluamme tarjota seutukunnan lapsille ja nuorille tasokkaan liikuntaharrastusmahdollisuuden suunnistuksen parissa.

3. Haluamme kasvattaa ja valmentaa kilpailusta kiinnostuneita lapsia, nuoria ja aikusia suunnistuksen kaikissa lajeissa. Tavoitteenamme on tuottaa seurastamme vähintään kansallisen tason pääsarjan kilpailijoita.

LHR:n eettiset linjaukset
  • Tahdomme edistää kaikkien ikäluokkien liikunnallista elämäntapaa.
  • Tiedottaminen on seurassamme avointa ja päätökset perusteltuja.
  • Kannustamme ja tuemme kaikkia yhdenvertaisesti ja taitotasosta riippumatta.
  • Edistämme yhdessä tekemisen iloa ja arvostamme kaikenlaista liikuntaa.
  • Kannustamme jäseniämme osallistumaan kilpailuihin ja seuratoimintaan.
  • Tarjoamme seuramme ohjaajille ja valmentajille mahdollisuutta osallistua koulutuksiin ja koulutamme koko jäsenistöämme tarpeen mukaan.
  • Päihteettömyys ja terveelliset elämäntavat kuuluvat varsinkin juniorikilpailutoimintamme arvoihin.
  • Aikuiset näyttävät omalla toiminnallaan esimerkkiä junioreillemme.
  • Ympäristöarvot näkyvät toiminnassamme mm. ympäristökasvatuksena ja kestävän kehityksen mukaisena toimintana.
  • Huomioimme sidosryhmiemme, esim. maanomistajien näkemykset.

LHR:n seuratoiminnan tavoitteet

LHR:n tavoitteena on

  • järjestää houkuttelevia ja tasokkaita iltarastitapahtumia
  • järjestää laadukkaita suunnistuskisoja
  • tehdä yhteistyötä muiden suunnistus- ja urheiluseurojen kanssa, jotta saamme houkuteltua mahdollisimman paljon ihmisiä liikunnan pariin
  • kannustaa niin aikuisia kuin juniorisuunnistajia oman tasoiseensa suunnistusliikuntaan
  • kasvattaa kilpailevista junioreistamme reiluja, tavoitteelliseen urheiluun tähtääviä suunnistajia
  • vahvistaa seuran yhteishenkeä järjestämällä seuran yhteisiä matkoja ja tilaisuuksia
  • jakaa vastuu seuran toiminnasta niin monelle harteille, etteivät yksittäiset seura-aktiivit uuvu seuratyöhön
  • pitää esillä ympäristöarvoja ja toimia niiden mukaisesti
  • olla taloudellisesti vakaa niin, että voimme toiminnan tuotolla ylläpitää laadukasta toimintaa (valmennus, hyvät kartat)
  • pitää suunnistusta esillä paikallisesti esim. median avulla
LHR:n toimintamuodot
  • Lounais-Hämeen iltarastit
  • suunnistuskoulut ja valmennustoiminta lapsille, nuorille ja aikuisille
  • talvirajoitteluryhmä suunnistuskunnon ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi
  • talvikaudella oma salivuoro kerran viikossa
  • leirit ja tapahtumat
  • kilpailuissa käynti (kesä-, hiihto-, ja pyöräsuunnistus)
  • kilpailuiden järjestäminen
LHR:n toimintaperiaatteet
  • kannustaa toiminta-alueensa asukkaita ja jäseniään suunnistusharrastukseen
  • kannustaa jäseniään osallistumaan suunnistuskilpailuihin
  • viestijoukkueet muodostetaan niin, että kilpailumenestystä tavoitellessakin kaikki halukkaat pääsevät osallistumaan
  • tukea jäsenistöä sekä henkilökohtaisten kilpailujen että viestien kilpailumaksuissa
  • kannustaa jäsenistöä osallistumaan seuratoimintaan ja talkootyöhön
  • uusia jäseniä ja seuratoimijoita rekrytoidaan henkilökohtaisesti lähestymällä
  • seuratyöntekijöitä huomioidaan, esim. ohjaajille järjestetään päätöstilaisuus ja kisatalkoolaisille saunailta, menestyneet palkitaan, samoin kaikki toimintaan osallistuneet lapset ja nuoret
  • tiedottaa toiminnastaan kotivujen, sähköpostin, lehdistön ja sosiaalisen median avulla
  • tekee yhteistyötä muiden suunnistusseurojen kanssa järjestämällä yhteisiä iltarasteja ja suunnistusharjoituksia sekä osallistumalla yhteisille kilpailumatkoille
  • tekee yhteistyötä toiminta-alueensa kuntien kanssa järjestämällä liikuntatapahtumia ja esim. suunnistuksen esittelytunteja kouluissa.
 LHR:n organisaatio

LHR:n jäsenet valitsevat keskuudestaan johtokunnan, jossa puheenjohtajan ja sihteerin lisäksi on eri vastuualueista huolehtivat johtokunnan jäsenet.

Johtokunnan jäsenten vastuualueet ja työnjako:

  • puheenjohtaja johtaa johtokunnan toimintaa ja edustaa seuraa erilaisissa tilaisuuksissa
  • sihteeri hoitaa kokousten kirjanpidon ja seuratoimintaan liittyvät asiakirjat sekä vastaa kilpailuihin ilmoittautumisista
  • rahastonhoitaja seuraa LHR:n taloudellista tilannetta ja rahankäyttöä
  • tiedotus- ja jäsenvastaava ylläpitää jäsenrekisteriä, seuran kotisivuja ja sosiaalista mediaa sekä tiedottaa jäsenille seuraa koskevista asioista
  • kehittämisvastaava kehittää seuraa ja sen toimintaa
  • karttavastaava ylläpitää karttarekisteriä ja hoitaa uusien karttojen valmisteluun sekä vanhojen karttojen päivitykseen liittyvät asiat
  • kuntosuunnistusvastaava koordinoi iltarasteja (iltarastien aikataulu, paikat ja vastuuhenkilöt)
  • nuoriso, kilpailu- ja valmennusvastaava vastaa yhdessä nuorisotiimin kanssa harjoitusten aikataulusta ja sisällöstä sekä nuorten kilpailemiseen liittyvistä asioista, esim. viestijoukkueiden muodostamisesta, hän toimii myös seuran nuorisovastaavana

Kullakin vastuuhenkilöllä voi olla apunaan muista seuran jäsenistä koostuva tiimi.

1. Kuntosuunnistuksen tavoitteet

Lounais-Hämeen iltarastit järjestetään tiistai-iltaisin huhtikuun puolestavälistä syyskuun puoliväliin seuran omien jäsenten talkootyönä sekä seuran palkaamien kesätyönuorten työpanoksella.

Kuntosuunnistustapahtumista ja tuloksista tiedotetaan seuran kotisivuilla ja Rastilippu-palvelussa.

Ratojen suunnittelulla pyritään monipuoliseen ja mielekkääseen ratatarjontaan eri taito- ja kuntotasoiset suunnistajat huomioiden.

Ratamestareiden osaamista parannetaan säännöllisellä koulutuksella.

Kuntosuunnistuksen toimintavastuuta jaetaan eri osa-alueille:

  • kuntosuunnistusvastaava: vastaa mm. aikatauluista, maastoista, yhteistyökumppaneista ja vastuuhenkilöiden rekrytoinneista
  • kalustovastaava: vastaa kaluston ylläpidosta, huollosta ja uusimisesta
  • tiedotusvastaava: vastaa kotisivujen ylläpidosta, ilmoituksista ja tuloksista

2. Nuorisotoiminnan tavoitteet 

Yleiset tavoitteet:

  • tutustuttaa seutukunnan lapsia ja nuoria suunnistukseen
  • suunnistuskoulu osallistutaan liikuntapassikampanjaan
  • innostaa jo mukana olevia nuoria jatkamaan suunnistusharrastusta oman tasonsa mukaisesti
  • tarjota mahdollisuuksia kokeilla kilpasuunnistusta, motivoida ja valmentaa
  • kilpasuunnistuksesta kiinnostuneita lapsia ja nuoria
  • osallistua viesteihin (HOV, AM- viesti, SM-viesti, Nuorten Jukola, Ungdomens Tiomila, nuorisoviesti)
  • tuottaa vuosittain alue-edustustasoisia suunnistajia (alueleiri, Kultainen kompassi)
  • tuottaa SM-tason nuoria suunnistajia (LHR-läinen 20 parhaan joukossa)

Suunnistuskoulun erityistavoitteet:

  • suunnistuskoulu
  • suunnistuskouluun kuuluu osallistuminen 2 – 4 kilpailuun, joihin mennään yhdessä
  • saada mukaan 3-5 uutta ohjaajaa
  • koulutetaan suunnistuskoulun ohjaajia niin, että kaikilla olisi Nuori Suunta -taso1 -ohjaajakoulutus, suunnistuskoulun pääohjaajalle Suunnistusvalmennuksen peruskurssi (taso 1) –koulutus

Rastin junioreiden erityistavoitteet:

  • Rastin juniorit harjoittelevat suunnistuskoulun kanssa samaan aikaan, pääasiallisesti samassa paikassa, voivat tarvittaessa järjestää myös omia, erillisiä harjoituksia.
  • saada mukaan 1-2 uutta ohjaajaa
  • lajiharjoittelun määrän lisääminen (iltarasteista suunnistusharjoituksia, talvikaudellekin lajiharjoitusta, sprinttiharjoitteiden kehittäminen)
  • suunniteltu harjoitusohjelma koko vuodeksi (kilpailu-ja peruskuntokausi)
  • testaus osaksi harjoitusrutiinia (maastotesti, Kasva urheilijaksi -testi)
  • valmennuksellinen yhteistyö (erityisesti leiritys) lähialueen suunnistusseurojen kanssa
  • valmentajille Suunta huipulle (taso 2) -koulutus
  • henkilökohtaisen valmennussuunnitelman tekeminen kaikille 15 vuotta täyttäneille nuorille, jotka haluavat valmennusohjelman; yksilöllisiä harjoitusneuvoja myös nuoremmille

3. Kilpailu- ja valmennustoiminnan tavoitteet

Valmennustoiminnan strategiasuunnitelma

  • valmennustoiminta keskittyy lasten ja nuorten valmentamiseen
  • RaJu-harjoitukset avoimiksi kaikille jäsenille
  • vuosittain järjestetään kaikille jäsenille avoin valmennusleiri
  • rohkaistaan jäseniä harrastamaan / kokeilemaan enemmän myös hiihtosuunnistusta (selvitellään valmennustarvetta, LHR hankkinut muutaman karttatelineen, joita voi lainata)

Kilpailutoiminnan strategiasuunnitelma

  • LHR tukee jäsentensä kilpailutoimintaa maksamalla 50% kilpailumaksuista
  • kilpailuihin osallistumisen määrä pyritään pitämään vähintään nykyisellä tasolla
  • seurahengen vahvistaminen (yhteiset bussimatkat kisoihin)
  • osallistuminen viesteihin useilla joukkueilla
Asiakirjat

Lounais-Hämeen Rasti ry

Lehtimäenkulmantie 187

32100 YPÄJÄ

Y-tunnus: 0910343-6

PUHEENJOHTAJA                   

Päivi Paija   

050 376 5162

Yhteydenotto

VARAPUHEENJOHTAJA sekä NUORISO, KILPAILU JA VALMENNUS

Tero Julkunen  

040 702 3850

Yhteydenotto

SIHTEERI ja KILPAILUJEN ILMOITTAJA

Susanna Rokka

040 776 6717

Yhteydenotto

RAHASTONHOITAJA

Jaana Lindfors

Yhteydenotto

KUNTOSUUNNISTUS

Aino-Maria Mänki

050 374 8924

Yhteydenotto

KARTTAVASTAAVA 

Ari Ilola

040 595 6644

Yhteydenotto

KEHITTÄMINEN

Hanna Kasasuo

044 906 0196

Yhteydenotto

TIEDOTUS ja JÄSENASIAT

Katja Ahti

040 550 9517

Yhteydenotto